Vauvavuoden hankinnat (0-6kk)



Raskausaikana pohdin paljon sitä, mitä vauvalle oikein kannattaa hankkia ja kuinka paljon. Mitkä ovat kaikista tarpeellisimmat hankinnat ja mitä ilmankin pärjäisi? Olen erittäin harkitsevainen kuluttaja ja puntaroin jokaista ostostani pitkään, joten kaikkia vauvalle tekemiäni hankintoja edelsi jonkinlainen selvitystyö. Tässä apunani käytin somea, googlea ja läheisteni apua. Onneksi perhepiirissäni on paljon kokeneita äitejä, kiitos teille! Asumme melko pienessä asunnossa ja pyrin hiljalleen minimalistisempaa ja ekologisempaa elämäntyyliä kohti, joten senkin vuoksi harkitsin hankintoja tarkkaan. Jaan mielelläni kaikki vinkkini teillekin, jotta selviäisitte vähän vähemmällä vaivalla ja välttäisitte myös hutihankinnat. Meillä nimittäin sellaisia ei juurikaan ole. 

Jos haluat säästää rahaa, ensimmäinen vinkkini on, että lainaa ja hanki käytettyä. Meillä lähes kaikki hankinnat ovat käytettyjä tai saatuja (äitiyspakkaus, lahjat, läheisten vanhat), joten olemme säästäneet satoja euroja. Etenkin lastenvaunujen hinta tippuu roimasti heti, kun ne kärrää liikkeestä ulos, mutta käytettynä voi saada aivan uudenveroisia lastenvaunuja. Me esimerkiksi hankimme lähes uudenveroiset Emmaljungan Super vikingit outdoor-renkailla ja sisaristuimella ja maksoimme alle puolet siitä, mitä vastaavat olisivat maksaneet uutena. Olemme olleet hankintaan enemmän kuin tyytyväisiä. 

Kaiken kaikkiaan uutena olemme ostaneet vain tutteja, yhden rusettipannan, kaksi niistäjää, lääkkeitä ja vitamiineja, kaksi t-paitabodya, kaksi purulelua, kuusi harsoa, yhden tuttinauhan, alipainepumpun ja erilaisia kuluvia tarvikkeita, kuten kosteuspyyhkeitä, vanulappuja ja kertakäyttövaippoja. Näitä kolmea viimeistä muuten saa kaikkia kestoversioina, ja niiden käyttöä voin suositella lämpimästi! 

Pyrin listaamaan tähän aika lailla kaiken, mitä olemme vauvallemme hankkineet tähän mennessä. Merkitsen listaan MH (myöhemmin hankittu), mikäli hankinta on tehty myöhemmin tarpeen tullessa. Raskausaikana kannattaa tehdä vain tärkeimmät hankinnat, sillä tarvittaessa monet jutut voi hankkia vauvan syntymän jälkeenkin. 


Vaatteet 

Vaatteita kannattaa hankkia maltilla, ehkä noin seitsemän vaatekertaa per koko riittää varmasti. Täytyy myöntää, että meillä niitä on enemmän, mutta vähemmälläkin pärjäisi. 

7 kpl/koko bodyja 
7 kpl/koko housuja ja sukkahousuja 
3 paria sukkia/koko (vastasyntyneelle käy myös käsiin tumpuiksi) 
3 yöpukua 
2-3 jumpsuittia tai muuta lämmintä päällysvaatekertaa kylmemmälle säälle (MH) 
ulkohaalari 
(merino)villahaalari 
1-2 kpl pipo, kypärälakki 
2 sisäpipoa vastasyntyneelle 
1-2 kpl tumppuja ulkoiluun 
kaukalopussi talvivauvalle (MH) 
2 villasukat 
hellehattu kesävauvalle (MH) 
aurinkolasit kesävauvalle (MH) 


Muut tekstiilit ja nukkuminen

viltti 
n. 10 kpl harsoja 
2-3 aluslakanaa pinnasänkyyn (jos teillä käytetään pinnasänkyä) 
2-3 pussilakanaa 
peitto 
kosteussuoja pinnasänkyyn (MH) 
pinnasänky 
patja 
1-2 kpl kylpypyyhe 

Meillä on yksi äitiyspakkauksen viltti, joka toimi leikkialustana, kunnes vauva alkoi liikkua enemmän. Lisäksi meillä on äitini tekemä ihana villaviltti, joka oli ensimmäiset puoli vuotta jokapäiväisessä käytössä ja senkin jälkeen usein. Harsoja meillä on 12, mutta vähempikin riittäisi, koska meillä ei juuri pulautella. Ne käyvät pukluliinaksi, imetyssuojaksi, pyllypyyhkeeksi, leikkialustaksi, kapaloliinaksi, unirievuksi, käsipyyhkeeksi, aurinkosuojaksi, vaunuverhoksi ja niin edelleen, mitä ikinä keksitkään. Meillä on lakanoita kolmet, mutta oikeastaan kahdet ovat käytössä. Kolmas pussilakana on vähän vääränmallinen, eikä sitä ole tullut käytettyä kertaakaan. Kahdellakin siis pärjäisi hyvin ainakin meidän taloudessa. Kosteussuojan hommasimme Ikealta vauvan syntymän jälkeen. Se on ollut hyvä, vaikka ohivuotoja öisin on tullut vain muutaman kerran. Varsinaisia kylpypyyhkeitä meillä on vain yksi äitiyspakkauksen mukana tullut, enkä ole kaivannut enempää. Tarvittaessa voimme käyttää tavallisia pyyhkeitä. 


Hygieniatarvikkeet 

(10 kpl kesto)vanulappuja 
kosteuspyyhkeitä 
Bepanthenia ihottumiin 
perunajauhoja talkin sijaan 
kuumemittari 
Niistäjä 
Nenä-Friida (MH) 
keittosuolasuihke (MH) 
särkylääke (MH) 
D-vitamiini (MH) 
kynsisakset 
kylpylämpömittari 
kynsisakset 
harja 
vaippoja 

Aluksi käytimme vauvan aamutoimien yhteydessä tapahtuvan puhdistukseen kertakäyttöisiä vanulappuja. Niistä kuitenkin lähti vanua pienenä nukkana irti, joten siitä harmistuneena ja turhan jätteen vähentämiseksi kävin ostamassa bambukankaisia kestovanulappuja Jyskistä. Ne ovat olleet todella hyvä ostos! Samoja lappuja käytämme vauvan pesuun ammeessakin, joten erillisiä pesulappuja ei tarvita. Jotkut käyttävät myös kostutettua harsonkulmaa molempiin tarkoituksiin. Kosteuspyyhkeitä käytämme harvoin, mutta aina niitä on hoitorepussa mukana. Minua jotenkin epäilyttää niissä olevat kemikaalit, ja toisaalta en pidä niiden hajusta enkä siitä, miltä iho tuntuu pyyhkimisen jälkeen. Talkin sijaan olemme käyttäneet tavallisia perunajauhoja. Ne ovat turvallisia käyttää ja ainakin meillä ovat toimineet loistavasti niin punoittavaan pyllyyn kuin ihotaipeisiinkin. Kuumemittarin, kylpymittarin, kynsisakset ja harjan saimme äitiyspakkauksesta. Jonkinnäköisiä niistäjiä kannattaa jokaisessa vauvaperheessä olla, koska pieni ei vielä osaa itse niistää. Jo raskausaikana hankin pienen niistäjän, jolla pärjää esimerkiksi silloin, kun pitää poistaa irtonainen räkämöykky vauvan nenästä. Kunnon flunssalimaisuuteen sen sijaan suosittelen Nenä-Friidaa, joka on paljon tehokkaampi etenkin keittosuolasuihkeen (tai äidinmaidon, ks. vinkkiteksti) kanssa käytettynä. D-vitamiinit aloitimme vatsavaivojen vuoksi reilusti tavallista myöhempään Jekovit-tipoilla, joihin vauvan vatsa tottui melko hyvin. Puolivuotiaaksi asti käytimme tavallisia kertakäyttövaippoja (ensin Liberoita ja sitten halvempia Happyja), mutta sitten hankimme kestovaippoja, joita aloimme käyttää päivisin kotona. Katsotaan, jos saisin aikaiseksi kirjoittaa meidän kestovaippailustakin postauksen! 


Hoitotarvikkeet 

turvakaukalo (+telakka ja adapteri vaunuihin) 
yhdistelmävaunut (+sääskiverkko ja sadesuoja) 
sitteri 
kantoreppu (tai -liina) 
hoitopöytä (MH) 
hoitoalusta 
kannellinen roskis vaipoille 
kylpyamme 
kylpytuki (MH) 
itkuhälytin (MH) 
reppu, kassi tai hoitolaukku 

Hoitotarvikkeista ainoastaan hoitopöytä, hoitoalusta, kylpyamme ja roskis on hankittu uutena, muut ovat käytettyjä. Turvakaukalona meillä on Britax Römer Primo muistaakseni, vaunuina todella hyvät Emmaljungan Super vikingit. Hankimme vaunuihin turvakaukaloadapterien lisäksi myös sisaristuinta varten adapterit, joten jos saamme pienellä ikäerolla toisenkin lapsen, meidän ei tarvitse kuitenkaan hankkia uusia vaunuja. Sitteri on ollut meillä kovassa käytössä etenkin ensimmäisinä kuukausina. Baby björnin sitteri on monen hyväksi kokema ja meilläkin on siitä paljon hyvää sanottavaa, vaikka kyseisellä sitterillä onkin jo käyttöikää. Sitteriä ei kuitenkaan kannattaisi käyttää ihan tolkuttomasti, jotta vauvasta ei tule ylijäntevä (näin neuvolassa sanottiin) ja liikkuminen pääsee kehittymään. Nykyään sitteri onkin jäänyt vähäisemmälle käytölle, kun vauva viihtyy ja liikkuu hyvin lattialla. Joka päivä hän siinä kuitenkin viettää ainakin pienen hetken esimerkiksi sillä aikaa, kun teen hänelle aamupuuroa. Ylihintaiset vaipparoskikset kannattaa muuten jättää suosiolla kauppaan. Ihan tavallinen kannellinen roskis käy paremmin kuin hyvin. Me käytimmme aluksi hoitopöydässä kiinni olevaa roskista, mutta ilmojen viiletessä ja kiinteät aloittaneen vauvan kakan hajun voimistuessa siirryimme käyttämään parvekkeella olevaa Ikean Knodd-roskista. Kylpytuen hankimme lopulta käytettynä muutamalla eurolla, kun vauvamme itki kylvyssä aina aikuisen käden varassa selällään ollessaan. Kylpyitkut loppuivat siihen. Itkuhälyttimen hankimme siinä vaiheessa, kun syksyn tullen vauva alkoi nukkua päiväuniaan parvekkeella, mikä oli muuten paras ratkaisu koskaan. Erillistä hoitolaukkua en lopulta hankkinut, vaan saman asian ajaa vanha nahkareppuni. 


Ruokailu ja tutit

2 tuttipulloa (enemmän, jos käytätte korviketta) 
2 tuttia 
1-2 tuttinauhaa 
alipainepumppu 
rintapumppu (minulla ei toiminut) 
imetystyyny (harkinnan mukaan)
 
syöttötuoli (MH) 
ruokalappu 
lautanen mahd. sormiruokailuun (MH) 
ruokaessu sormiruokailuun (MH) 

Jos vauvaa pääasiassa imetetään, tuttipulloja ei todellakaan tarvitse olla montaa. Meillä on ollut käytössä kaksi, ja se on ollut sopivasti. Tuttien määräksi on myös vakiintunut kaksi. Meillä vastasyntyneellä parhaiten toimi Babyboxin mukana tullut Aventin tutti, sillä siinä oli pieni imuosa ja se pysyi hyvin suussa. Myöhemmin aloimme käyttää Bibsin luonnonkumisia anatomisesti muotoiltuja tutteja. Ei siis niitä pyöreitä muotitutteja, sillä ne ilmeisesti voivat vaikuttaa haitallisesti vauvan hampaiden ja suun lihasten kehitykseen. Jossakin vaiheessa hankimme pimeässä hohtavia yötutteja, ja ne ovat olleet todella käteviä. Tuttinauhoja meillä on useampi, mutta oikeastaan yksi on vain käytössä tällä hetkellä. Jos olet raskaana ja haluat hankkia rintapumpun, hanki ensin alipainepumppu. Tarvittaessa voit sitten hankkia käsikäyttöisen tai sähköisen pumpun. Alipainepumppu toimii myös maidonkerääjänä. Itse hankin sähköpumpun, mutta sille en heru ollenkaan. Alipainepumpullekin herun vain melko pieniä määriä, mutta sillä olen pärjännyt. Imetystyyny oli heti synnytyksen jälkeen tarpeellinen, sillä pystyin istua aluksi vain sen päällä. Tällä hetkellä sitä on käytetty jonkin verran itsenäistä istumista harjoittelevan vauvan tukena lattialla. Varsinaiseen imettämiseen en ole sitä monestikaan käyttänyt, joten kannattaa harkita sen hankkimista, sillä se vie paljon säilytystilaa. 

Kiinteiden ruokien aloittamisen yhteydessä syöttötuolin hankinta tuli ajankohtaiseksi. Onneksi sain siskoltani jo meidän lapsuudenkodissa olleen Stokken Tripp trapp -syöttötuolin. Sormiruokailuakin meillä on jonkun verran harrastettu. Sitä varten hankin silikonisen lokerolautasen, mutta olemme käyttäneet välillä myös ihan tavallista pikkulautasta. Lisäksi hankin myös hihallisen essun. 


Lelut 

1-2 purulelua 
lelukaari (MH) 
muutama kovasivuinen kirja (MH) 
vähän leluja (MH) 

Pieni lapsi ei oikeasti tarvitse kovin paljon leluja. Tavallisten lelujen lisäksi muun muassa kannet ovat vauvasta hauskoja juttuja, usein jopa mielenkiintoisempia kuin varsinaiset lelut. Puruleluja meillä on kaksi, mutta toinen niistä ei jostain syystä juuri kiinnosta meidän vauvaa, joten vain yksi on ollut aktiivisessa käytössä. 


Mitä (imettävä) äiti tarvitsee? 

(kesto)liivinsuojia 
imetysliivejä 
imetystoppeja 
(lanoliinivoidetta alkuun rinnanpäihin) 
hyvä vesipullo 
(kesto)siteitä 
rakkautta, kärsivällisyyttä & armollisuutta 

Aivan alusta asti olen käyttänyt kestoliivinsuojia, sillä ajatus kertakäyttöisen lärpäkkeen laittamisesta rintaa vasten tuntui epämiellyttävältä. Parhaat ovat olleet äitiyspakkauksen liivinsuojat. Kovin montaa kuukautta en liivinsuojia edes tarvinnut, kun maidontulo tasaantui. Imetysliivejä on hyvä olla ainakin parit. Itse hankin siskoni vinkkaamana Lindexiltä kahden kappaleen pakkauksen yksinkertaisia kankaisia liivejä ja ne ovat olleet hyvät. Vastaavanlaisia imetystoppeja suosittelen myös. Alkuun ärtyviin rinnanpäihin kannattaa käyttää lanoliinivoidetta. Sitä tuli onneksi äitiyspakkauksen mukana. Jokaisen imettävän äidin vakiovarustukseen pitäisi kuulua hyvä vesipullo, sillä nestettä tarvitaan paljon, jotta vauvalle riittää maitoa ja itse ei aivan kuivu. Pari kuukautta sitten tilasin kertakäyttösiteiden ja -pikkuhousunsuojien muovisuuteen ja jätemäärään tympääntyneenä Onnen olohuoneesta (Royalkestot) kestositeitä. Niihin olen ollut tyytyväinen. Voisin käyttää niitä jälkivuotoonkin, sillä niitä on olemassa myös suuria ja hyvin imukykyisiä megasiteitä ja ne tuntuvat paljon kertakäyttösiteitä mukavammalta ihoa vasten. 

Kaiken edellä mainitun lisäksi äiti ja vanhempi tarvitsee runsaasti rakkautta, kärsivällisyyttä ja armollisuutta. Äitiyden ja vanhemmuuden tie on jatkuvaa oppimista. Suorituskeskeinen kulttuuri ympäröi meitä, mutta yritä siitä huolimatta suhtautua itseesi (ja lapseesi!) armollisesti ja lempeästi. Toivottavasti tämä postaus ei tuo sinulle paineita, se ei ole ollenkaan tarkoitus. Tarkoitukseni oli auttaa sinua, joka mietit, mitä vauvasi voisi tarvita ja ehkä saada sinut huomaaman, ettei vauva tarvitse tarvikkeita ja tavaraa yltäkylläisesti. Tärkeintä on huolehtia lapsesi perustarpeista ja turvallisuudesta sekä antaa hänelle rakkautta. 


Meidän turhakkeet: 

sähköinen rintapumppu 
nokkamuki 
vauvan shampoo 
kylpyöljy 

Turhakkeitakin meiltä löytyi, mutta ilokseni voin todeta, ettei kovin montaa. Rahaa näihin ei ole uponnut kuin alle kymppi, sillä rintapumpun ostin käytettynä, nokkamuki maksoi vain muutaman euron, ja shampoo ja kylpyöljy tulivat Babyboxista. Kuten jo edellä mainitsin, itse en herunut sähköpumpulle, joten se on jäänyt käyttämättä. Nokkamukin sijaan olemme käyttäneet neuvolan ohjeistuksen mukaisesti ihan tavallista lasia veden hörpyttämiseen. Myös pilttipurkki on ajanut saman asian. Shampoota ja öljyä emme ole lisänneet vauuvan kylpyveteen, vaan olemme pesseet hänet pelkällä puhtaalla vedellä. Imetystyynyn voisi muuten lisätä tähän listaan, mutta varsinaisen käyttötarkoituksensa sijaan sillä on ollut muuta käyttöä.


Jos olet raskaana, ihanaa loppuraskautta ja tsemppiä synnytykseen ja alkuaikoihin vauvan kanssa! Toivottavasti tästä postauksesta oli sinulle apua. Kannattaa muistaa, että nämä tarvikelista sopii meille ja meidän vauvalle. Teidän vauvanne ei ehkä viihdy ollenkaan kantorepussa (kuten ei meidänkään vauvamme ensimmäisten kuukausien aikana, joten älä heti luovuta!) tai teillä taas sähköinen rintapumppu tai vaikkapa unipussi onkin arjen pelastus. Hankintoihin suosittelen malttia, sillä hormonihuuruissa ei välttämättä tule ajatelleeksi, että vauva pärjää vähemmälläkin ja kelpuuttaa todennäköisesti yhtä hyvin käytetyn tuotteen kuin upouuden merkkitarvikkeen.

Jos sinulla on jo lapsia, olisi mukava kuulla, mitkä hankinnat teillä on ollut tarpeellisimpia ja mitkä taas ovat osoittautuneet turhakkeiksi. Tsemppiä sinullekin arkeen ja mukavaa viikkoa! :)


Kommentit

Suositut tekstit