Vinkkejä vauvavuoteen (0-6kk)



Vauva on nyt jo hyvän tovin ollut yli puolivuotias, ja ajattelin jakaa tänne muille avuksi kaikki vinkit, jotka olemme todenneet hyväksi meidän arjessa. Aloitin tämän postauksen kirjoittamisen jo kauan aikaa sitten, mutta nyt vasta sain vinkit julkaistua. Toivottavasti joku saa näistä iloa ja apua! Kannattaa muistaa, että se, mikä toimii meillä, ei välttämättä toimi teillä. Jokainen vauvakin on yksilö. Ja jokainen vanhempi tekee omat päätöksensä ja valitsee omat toimintatapansa. Näitä vinkkejä olen kerännyt kaikkialta ympäriltäni ja oivaltanut myös itse. Kirjoitan neuvot "ummikolle", joten kokeneempi voi suoraan hyppiä tuttujen itsestäänselvyyksien yli. 


Äidin hyvinvointi synnytyksen jälkeen 

Aloitetaan siitä, kun vauva on juuri syntynyt, ja äiti vielä toipuu synnytyksestä. Jääsiteet ja imetystyyny olivat pelastus ensimmäisinä päivinä ja viikkoina kotiintulon jälkeen! Imetystyynyn päällä on helpompi istua, jos synnytyksessä on tullut repeämiä tai on tehty episiotomia. Meillä oli ruokapöydän ääressä tietokonetuoli, jonka päällä imetystyyny oli, niin että pystyin syödä istuallaan. Samaa tyynyä käytin myös sohvalla. Jääsiteet voivat kuulostaa hurjalta, mutta ne oikeasti auttaa! Side kastellaan vedellä ja se laitetaan pakastimeen ja sitten sieltä jäisenä pikkuhousuihin. Tämä helpottaa turvotusta ja kipuja. 

Kun maito on noussut ja rinnat ovat pinkeät ja kipeät, kannattaa ottaa avuksi keräkaalin lehdet. Lehtien pintaa rikotaan haarukalla tai puukolla ja ne asetetaan rintoja vasten. Herkkiin rinnanpäihin kannattaa laittaa lanoliinivoidetta jo ennen kuin ne ovat haavaumilla tai kipeät. Alkuun ainakin kotona on mukava käyttää ihan vain pelkkää imetystoppia ilman liivejä, niin tiehyttukoksia ei pääse syntymään. Jos niitä kuitenkin uhkaa tulla, kannattaa rintoja lämmittää kauratyynyllä tai muovipullolla, joka on täytetty lämpimällä vedellä, ja hieroa varovasti kohti rinnanpäätä. 


Vauvan hygienia 

No, entäs sitten vauva? Pyllypyyhkeiksi ihan tavalliset harsot ovat parhaita, ne ovat pehmeitä, helppo pestä ja kuivuvat nopeasti. Punoittavaan pyllyyn tai taipeisiin käy tavallinen perunajauho. Sillä ollaan pärjätty loistavasti, rasvojakaan ei olla juuri käytetty ensimmäisen puolen vuoden aikana. Pottujauhoja kannattaa käyttää erityisesti helteellä, kun vauvan ihotaipeet hautuvat herkästi. Kaulaan olemme laittaneet jauhoja lähes joka ikinen aamu, joten iho ei ole päässyt ärtymään. Silmät, korvantaukset, kainalot ja kaula pyyhitään märillä vanulapuilla ja kuivataan harsolla joka aamu. Kestovanulaput (me ostimme Jyskistä 10kpl/5e) ovat parempia kuin kertakäyttöiset, joista irtoaa vanua. Kestovanulappuja voi muuten käyttää myös kylvettäessä pesulappuina! Meidän vauva hätääntyi kylvettäessä aina selällään pestessä, mutta kun hankimme käytettynä muutamalla eurolla kylpytuen, huudot loppuivat. Kädet pestään aamutoimien yhteydessä hanan alla ihan kuin isommaltakin lapselta. Veden valuessa käteen vauvakin avaa pienen nyrkkinsä supusta. Karstan saa parhaiten irtoamaan vauvan päästä, kun sitä pehmittää ensin perusrasvalla (käsittääkseni kaikki hajusteettomat perusrasvat käyvät, meillä käytettiin hyvin mietoa Humektania), sitten pesee sen pois ja harjaa reippaalla otteella pehmeällä vauvan harjalla tai varovasti kammalla. 


Vauvanvaatteet 

Vaatteissa pienellä vauvalla toimivimmiksi olemme todenneet kietaisubodyt, etenkin sellaiset, joissa hihankärjet voi taittaa tumpuiksi, jolloin pieni ei pääse raapimaan itseään. Housut kannattaa olla sellaiset, etteivät ne paina pientä mahaa. Potkuhousut ovat loistavat, vaikka niitä harvemmin enää missään myydään. Sukat kun karkaavat jatkuvasti pieneltäkin vauvalta, mutta jos sukkia kuitenkin haluaa käyttää, Polarn O. Pyretin pitkävartiset sukat pysyvät parhaiten. Yöpuvuissa umpikärjet ovat erityisen hyvät, koska yöllä sukkia vähiten jaksaa metsästää ja pukea yhä uudelleen. Ja siitä tulikin mieleen, että pimeässä hohtava tutti on loistava keksintö! Meillä Bibsin luonnonkumiset anatomiset tutit (eli ne litteät, ei pyöreät) ovat osoittautuneet parhaiksi. Pyöreät tutit muotiasemastaan huolimatta eivät tee hyvää suun lihaksiston ja hampaiden kehitykselle. 


Masuvaivat 

Meillä vauvan masuvaivat alkoivat puolentoista viikon iässä ja jatkuivat useamman kuukauden. Pahin vaihe alkoi hiljalleen helpottaa kahden kuukauden kohdalla. Vauva itki usein illat, joten jos jonkinmoista keinoa helpottamaan vatsanväänteitä tuli kokeiltua. Nykyään niin sanottua imetysdieettiä ei kehoteta pitämään, mutta itse valitsin mieluummin suppeamman ruokavalion kuin kivuista kärsivän vauvan. Jätin pois yleisesti tiedetyt vauvan vatsavaivojen aiheuttajat eli rukiin, palkokasvit, kaalit, kahvin, sipulit, voimakkaat mausteet ja välttelin jonkun verran myös omenaa, paprikaa, banaania, mangoa, viinirypäleitä, keitettyä kananmunaa, tuorekurkkua ja mansikkaa. Kaikkea ei tietenkään kannata ruokavaliostaan karsia, mutta ensiksi mainittuja kannattaa ehkä kokeilla karsia ruokavaliosta, jos vauva kovin kärsii ilmavaivoista. Vauvan d-tipat aiheuttavat herkästi mahakipuja, joten vastoin yleisiä suosituksia me aloitimme ne vasta kolmikuiselle vauvalle, jonka suolisto oli jo huomattavasti kypsyneempi. 

Vauvan olon helpottamiseksi ensimmäinen ja tärkein keino on läheisyys ja hoiva. Pidimme vauvaa paljon sylissä ja kannoimme ympäri kotia, joskus jopa kuulosuojaimet päässä. Toimiva asento on kantaa vauvaa vatsallaan vanhemman (koukussa olevan) käsivarren päällä siten, että vauvan pää on kyynerpään vieressä ja jalat roikkuvat molemmin puolin käsivartta. Vauvan jalan voi vetää saman käden sormilla koukkuun. 

Istuma-asennossa vauvan voi asettaa vanhemman jalkojen päälle vatsalleen, jolloin vatsaan kohdistuu sopivasti painetta ja ilma poistuu (ks. kuva yllä). Tässä asennossa pitää huolehtia erityisesti siitä, että pienen vauvan pää asettuu hyvin ja lepää esimerkiksi vanhemman kättä vasten. Tämä meillä oli yhteen väliin lähes varma olon helpottaja. Toinen toimiva asento oli asettaa vauva pystyasentoon selkä vanhemman rintaa vasten ja pitää jalkoja kippurassa. Tässäkin asennossa vatsa alkoi usein toimia. Lisäksi käytimme sellaista asentoa, jossa vauva laitettiin vanhemman toisen reiden päälle mahalleen siten, että vauva oli ikään kuin polvillaan sohvaa tai muuta alustaa vasten polvet ja jalat vanhemman jalkojen välissä ja ylävartalo reiden päällä, pää ylhäällä. 

Vauvahierontaa kannattaa ehdottomasti myös kokeilla. Netistä löytyy monia hierontaohjeita. Meillä käytetyimpiä olivat niin sanottu I love you -hieronta, jalkapohjien hieronta sekä peukaloilla sively säteittäin navasta kaikkialle ympärille. Hieronnan yhteydessä myös pumppailimme vauvan jalkoja vatsan päälle, mikä palkittiin usein komeilla pieruilla ja kerran johti kylpyhuoneen seinän siivoamiseen... 


Helle vauvan kanssa 

Helteellä imettävän äidin on erityisen tärkeää huolehtia nesteiden ja ravinnon riittävästä saannista, jotta vauva saa tarvitsemansa. Äidinmaito muokkautuu koostumukseltaan helteelle sopivaksi, joten pienelle vauvalle ei tarvitse antaa vettä. Imettäessä kannattaa laittaa harso vauvan pään (tai muun paljaan kehonosan) ja äidin käsivarren väliin harso, jotta ihot eivät hiostu toisiaan vasten ollessaan. Kuten edellä tulikin esille, perunajauho auttaa kosteissa ja hautuvissa ihotaipeissa. Harson voi kastella vedellä märäksi ja sen voi laittaa vauvan iholle viilentämään oloa. Myös kosteuspyyhkeet viilentävät, samoin hieman tavallista viileämpi kylpy. Tummien vaunujen päälle voi laittaa vaikkapa vauvan valkoisen lakanan (sateenvarjo tai päivänvarjo käy myös), jos esteettinen silmä ei siitä liikaa häiriinny ja on pakko olla auringossa. Hiostavalla kelillä vauvan olo on mukavampi, kun turvakaukalossa ja vaunuissa vauvan selän ja kaukalon kankaiden välissä on pyyhe, joka imee kosteuden. Samalla vältytään myös mahdollisilta tahroilta kankaissa, jos vaippa pettää tai vauva pulauttaa. Sen jälkeen kun aloimme käyttää pyyhettä alustana, meidän vauvamme alkoi kuin ihmeen kaupalla viihtyä taas paremmin vaunuissakin myös lämpimillä keleillä. 


Flunssainen vauva 

Tukkoisen nenän varalta jokaisen vauvan vanhemmilla kannattaa olla niistäjä. Me hankimme ensin sellaisen halvan pikkuniistäjän, jossa on pieni ilmatyyny, jonka vapauttamalla säiliö täyttyy ilmalla ja toivottavasti vie mukanaan myös räkäköntin vauvan nenästä. Reissuille ja irtonaisten möykkyjen imaisuun tämä on ihan hyvä, mutta sitkeään flunssalimaisuuteen teho ei riitä. Ensimmäisen taudin iskiessä hankimme Nenä-Friidan, jolla vanhempi imee liman vauvan nenästä. Lima kannattaa ensin pehmittää, ja siihen auttaa apteekista saatava keittosuola tai yhtä hyvin myös äidinmaito! Maito kaadetaan lusikalla selällään makaavan vauvan sieraimeen, ja hetkisen päästä vauva nostetaan kohoasentoon. Räkä joko valuu itsekseen tai imetään pois sieraimesta. Äidinmaito muuten kuulemma toimii hydrokortisonin tavoin lääkitsevänä aineena, joten sitä voi käyttää muun muassa sääskenpistoihin. 


Kiinteiden ruokien maistelu 

Soseita on helppo keittää itsekin, etenkin jos kyse on vaikkapa bataatista tai porkkanoista, joista maistelu on hyvä aloittaa. Netistä löytyy hyviä ohjeita jos jonkinmoisiin soseisiin. Vaikka käyttäisitte kaupankin soseita, myös niistä ylijäävä osuus - vauva kun alkuun syö vain lusikankärjellisiä - kannattaa pakastaa jääpalamuoteissa, jolloin säästytään hävikiltä. Pakastimesta on helppo sulattaa sopiva määrä vauvalle ruokaa. Alkuun määrien ollessa todella pieniä en uskaltanut sulattaa ruokaa mikrossa. Toimivaksi ratkaisuksi osoittautui ruoan sulattaminen vesihauteessa metallisessa leivontamitassa. 


Muita käytännön vinkkejä 

- Kauratyynystä on moneksi: äidin imetysjumien helpottajaksi, nukkuvan vauvan pönkäksi tai onpa joskus myös vauvan laskualusta lämmitetty ensin kauratyynyllä, jotta hän ei herää siirrettäessä ja äiti pääsee suihkuun. 
- Tahrat vauvanvaatteista lähtee tehokkaasti auringossa. Puolen vuoden aikana ei ole ollut sellaista kakkatahraa, joka ei olisi parvekkeella kadonnut! 
- Jos autossa aurinko tai vaikka katulamput häikäisevät vauvaa, kannattaa viritellä harso suojaksi. Meillä harso on kuomussa kiinni puisilla pyykkipojilla ja toinen reuna on tungettu takapenkin ja peräkontin hattuhyllyn väliseen rakoon, jolloin vauvalle syntyy suojaisa katos. 
- Jos vauva ei oikein viihdy vaunuissa, voi kokeilla laskea kuomun alas, jolloin vauva voi ihmetellä puiden latvoja tai lyhtypylväitä. 
- Huonosti lattialla masullaan viihtyvän vauvan rintakehän alle voi laittaa pyyherullan tai muun vastaavan, jolloin vauva näkee paremmin ympärilleen ja pystyy tarttumaan leluihin helpommin.


Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle apua ja iloa!



Kommentit

Suositut tekstit