Leipomuksia viime vuosilta (osa 1)



Näköjään tulee kirjoteltua tänne usein, tähän mennessä joka päivä! Tähän meinaa jäädä koukkuun... ;) Tuossa kattelin vanhoja kuvia, ja aattelin postata mitä oon viime vuosina, ennen tän blogin alottamista leiponu. Ainiin, lupasin laittaa tänne eilisestä. Leivoin eilen peltileipää ja mun sisko leipo brownies-kakun.



Tottakai mulla piti säätää ohjetta oman mielen ja kuivakaapin tilanteen mukaan. :D Alla lukee Kodin  kuvalehden (17.10.2013/nro 21) ohje. Mä laitoin 2dl kaurahiutaleiden sijaan n. 4dl neljän viljan hiutaleita ja jätin auringonkukansiemenet ja porkkanaraasteen kokonaan pois. Sämpyläjauhojen sijaan laitoin ihan tavallisia ohrajauhoja 1dl ja vehnäjauhoja n. 9dl. Kannattaa lisätä jauhoja taikinan tunnun mukaan, tai siis jos taikina tuntuu esim. liian tahmealta, pitää lisätä jauhoja kunnes tuntuu sopivalta, mutta vain vähän kerrallaan!

 Rouheva peltileipä

5dl vettä
30g hiivaa
2-3tl suolaa
1rkl siirappia tai hunajaa
2dl kaurahiutaleita
1dl auringonkukansiemeniä
5dl porkkanaraastetta
n. 15 dl sämpyläjauhetta
1dl rypsiöljyä

Pinnalle:
siemeniä, kaurahiutaleita

Liota hiiva, suola ja siirappi kädenlämpöiseen veteen.
Lisää hiutaleet, siemenet ja porkkanaraaste.
Alusta jauhot vähän kerrallaan taikinaan ja lisää loppuvaiheessa öljy. Lisää jauhoja tarvittaessa.
Kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla.
Leivo taikinaa hetki työpöydällä ja lisää jauhoja, jos se on tarpeen.
Kauli taikina (tai taputtele) kevyesti vähän uunipeltiä pienemmäksi levyksi leivinpaperin päällä.
Liu'uta leivinpaperi uunipellille ja kohota leipää liinan alla 20 minuuttia.
Voitele leipä vedellä (lisää halutessasi tässä vaiheessa päälle siemeniä tai kaurahiutaleita tms.) ja paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia.


Tämä kuva on varmaan vuosi sitten otettu, ku en muistanu ottaa eilen kuvaa. :D
Brownies-ohje on täältä.

Noniin, nyt sitten niihin aiempien vuosien leipomuksiin. Mun bravuuriohje on maailman parhaat suklaamuffinssit (ainaki mun mielestä). Näitä tulee aika usein tehtyä, erilaisine muunnelmineen.



Yläpuolella olevasta koristelusta ja alapuolella olevasta muffinsien täytteestä lisää myöhempänä...


Amerikan suklaamuffinssit 12kpl

100g voita tai margariinia
2½ dl sokeria
2 munaa
1dl maitoa
4dl vehnäjauhoja
1dl kaakaojauhetta
2tl vanilliinisokeria
2tl leivinjauhetta
½tl suolaa
100g tummaa suklaata (oikeestaan melkeen mikä vaan suklaa käy, parasta mun mielestä on jos laittaa 200g fazerin sinistä<3)

Sekoita pehmeä rasva, sokeri, munat ja maito. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen rasvaseokseen. ( =nakkele kuivat aineet vaan kulhoon ja sekoita, niin minä teen ;D ) Rouhi suklaa ja lisää taikinan joukkoon. Jaa taikina (amerikan)muffinivuokiin ja paista 200 asteessa 15-20 min. NAUTI!
Ehkä parasta lämpimänä kylmän maidon kans ja hyvässä seurassa!


Tämän kakun tein pari vuotta sitten omille synttäreille. :) Sisällä on mansikka- ja vaniljatäytteet, päällä kinuskikissan toffeemassa. Massaa jäi kakusta vähä yli, niin laitoin lopun sitten muffinien täytteeksi. Tosin se on niin hyvää, että sitä vois syyä ihan pelkästään. :P
Koristeissa käytin kandeerausta, joka on myös bongattu Kinuskikissa leipoo-kirjasta. Kandeerauksessa tarvitaan syötäviä kukkia tai lehtiä, kananmunan valkuista ja (erikois)hienoa sokeria. Kukat tai tässä tapauksessa lehdet kastetaan valkuaiseen tai sivellään valkuaisella ja päälle sirotellaan sokeria. Lehdet laitetaan kuivumaan leivinpaperille seuraavaan päivään. Kuivumista voi nopeuttaa laittamalla lehdet uuniin 30 asteeseen, kunnes ne ovat kovettuneet. Itse käytin kandeerauksessa vaahteran ja juhannusruusun lehtiä. :)


 Tämänkertaisesta postauksesta tuli aika pitkä, mutta eikö se oo vaan hyvä? ;)

~Suklaapisara



Kommentit

Suositut tekstit