Runebergin leivokset






Taas on helmikuun alku, ja huomenna vietetään Runebergin päivää. Tänä vuonna halusin yhdistää perinteisiin runebergintorttuihin jotakin uutta, mutta samalla säästää vanhan hyvän maun. Päätin tehdä torttujen sijaan pieniä leivoksia, joihin vadelmahilloa tulee enemmän kuin torttuihin, mikä tekee leivonnaisista mehevämpiä ja kosteampia, vaikkei niitä kostutetakaan. Tämän reseptin pohjana käytin samaa ohjetta kuin viimevuotisiin runebergin torttuihin.


Runebergin leivokset (15 kpl)

2 dl (n. 80g) mantelijauhetta
2dl (n.110g) keksimuruja
200g leivontamargariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
3/4 dl kevytkermaa tai maitoa

n. 230g paistonkestävää vadelmahilloa
tomusokerikuorrutetta

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan vatkaten pienellä nopeudella. Lisää loput kuivat aineet ja lopuksi kerma, sekoita hyvin.

Levitä taikina tasaiseksi "piirakaksi" pellille, leivinpaperin päälle. Vedä hennosti veitsellä pidemmän sivun keskikohdasta jälki toiseen reunaan siten, että jaat piirakan kahteen yhtä suureen suorakulmion muotoiseen osaan. Jaa toinen puoliskoista viiteentoista neliönmuotoiseen palaseen (älä paina pohjaan asti, vain niin että erotat viivat). Laita jokaisen osan keskelle läntti vadelmahilloa. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Anna jäähtyä. Sen jälkeen voit vielä lisätä hilloa, jos hilloläntit ovat valuneet taikinan sisään paiston aikana. Leikkaa piirakka kahteen osaan samasta kohdasta kuin aiemmin vedit viivan. Levitä jäljelle jäänyt vadelmahillo tasaiselle, hillottomalle puoliskolle tasaiseksi. Nosta se puoli, jossa on hillolänttejä, tasaisen levyn päälle. Leikkaa sitten koko leivonnainen 15 palaan. Sekoita tomusokeriin hiukan vettä, jotta siitä tulee tasainen kuorrute. Koristele leivokset tomusokerikuorrutteella perinteiseen tapaan.




-Suklaapisara

Kommentit

Suositut tekstit