Rahkamurumuffinit ja -piirakka (L)






Ajattelin leipoa rahkamurupiirakan, mutta päätinkin kokeilla siitä uutta versiota, rahkamurumuffineita. Perinteisen piirakan ohjeen pengoin äidin monista arvokkaista reseptivihkoista, joiden sivuille on äidin lisäksi jokainen lapsista jättänyt jauhoiset ja taikinaiset sormenjälkensä. Vihkosista löytyy kaikkea mitä suuren perheen äiti -ja lapset- on sinne keksinyt tallettaa. Perinteisimmät ohjeet sieltä löytää varmimmin, mutta ne kaikista parhaimmat, jotka sisältävät eniten lämpimiä tuoreen leivän tuoksuisia lapsuusmuistoja, ovat perimätietona äidin päässä. Satoja leipiä, pullia ja kakkusia leiponeet kädet muistavat aineet ja työvaiheet sormituntumalta eikä ohjeita tarvita.

Sieltä taitaa kummuta minunkin haluni leipoa, lapsuuden pitkältä jauhotetulta pöydältä jossa monet pienet ja vähän isommatkin kädet pyörittelivät leivonnaisia. Monta myssypäätä oli vierekkäin, värikkäät essut päällä ja nenänpää jauhossa. Toiset syntyvistä leivonnaisista olivat ehkä kauniita, melkein kuin äidin tekemiä, toiset sympaattisia möykkyjä, joita pienet kädet taputtelivat ilolla. Kaikki kuitenkin kelpuutettiin paistettavaksi ja syötiin hyvällä halulla. Siinä pieninkin leipuri oppi leipomaan äidin ja isompien sisarusten esimerkistä, mallia katsomalla. Joskus taikinaa saattoi kadota enemmän lasten suihin kuin uuniin paistettavaksi ja ehkä lapset häiritsivät äidin leivontaa. Mutta koskaan ei äiti suuttunut ja aina lapset, se pieninkin, sai tulla leipomaan. Ja tulihan se, mielellään, taputteli taikinaa ja teki rieskaan samanlaisia reikiä kuin äitikin, vähän hassumpia vain. Kun rieskassa oli paiston jälkeen pieni kolo, tiesi tämä pienin, että Uuni-ukko se on siitä haukannut. Kirkkain silmin kertoi Uuni-ukon asuvan leivinuunin perällä, pienessä onkalossa. Taisipa se itsekin uskoa Uuni-ukkoon, koska aivan varmasti näki kerran uunin hämärässä pikkuruisen ukon joka vilkutti iloisesti.

Vuosien kuluessa siitä pikkuisesta, myssypäisestä ja jauhoisesta leipojanalusta kasvoi vähän isompi tyttö. Vaikka tyttö kasvoi, ei kiinnostus leivontaan kadonnut minnekään. Ehkä se on jo äidinmaidosta peritty, lahja äidiltä tyttärelle. Jospa tämä lahja saisi aikanaan siirtyä tyttäreltä jälkikasvulle, niin kuin se on siirtynyt menneinäkin vuosikymmeninä sukupolvelta toiselle jauhoisessa keittiössä.






Rahkamurupiirakka

Ohjeella tulee pellillinen piirakkaa. Puolittamalla ohjeen saat pienemmän piirakan pyöreään vuokaan, mutta vuoan koko vaikuttaa tarvittavaan taikinan määrään. Jos haluat, voit lisätä piirakkaan esimerkiksi persikkaa tai marjoja niin saat siihen lisää makua. Voit myös jättää muruseoksen pois. Laktoosittoman version saat tietenkin käyttämällä vain laktoositonta rasvaa, maitorahkaa ja maitoa.







   Pohja:
300g voita
2dl sokeria
2 kananmunaa
3dl vehnäjauhoja
3dl kaurahiutaleita
3tl leivinjauhetta



   Rahkatäyte:
500g maitorahkaa
2dl maitoa tai kevytkermaa
2-3 kananmunaa
1,5dl sokeria
2rkl vaniljasokeria
 
 


Muruseos pinnalle:
2dl vehnäjauhoja
1dl sokeria
1/2tl soodaa
1/2tl vaniljasokeria
noin 4rkl rasvaa (lisää tarvittaessa)


Vatkaa voi ja sokeri, lisää munat joukkoon vatkaten. Sekoita kuivat aineet toisiinsa sekoitettuna taikinaan ja levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Valmista rahkatäyte sekoittamalla kaikki täytteen ainekset sekaisin ja kaada taikinalevyn päälle. Jos haluat laittaa piirakkaan esimerkiksi marjoja, lisää ne tässä vaiheessa piirakkaan. Pehmennä rasva ja sekoita tai nypi se muruseoksen muiden aineiden joukkoon. Ripottele muruseos piirakan pinnalle ja paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.







Rahkamurumuffinit (24 pientä muffinia)

   Pohja:
150g voita
1dl sokeria
1 kananmuna
2dl vehnäjauhoja
1,5dl kaurahiutaleita
1,5tl leivinjauhetta

   Rahkatäyte:
250g maitorahkaa
½dl maitoa tai kevytkermaa
1 kananmuna
3/4dl sokeria
1rkl vaniljasokeria

   Muruseos pinnalle:
1dl vehnäjauhoja
½dl sokeria
1/4tl soodaa
1/4tl vaniljasokeria
noin 2rkl rasvaa




Vatkaa voi ja sokeri, lisää munat joukkoon vatkaten. Sekoita kuivat aineet toisiinsa sekoitettuna taikinaan ja jaa muffinivuokiin. Vuokiin ei aluksi tule kovin paljon täytettä, mutta myöhemmissä vaiheissa määrä kyllä kasvaa. Valmista rahkatäyte sekoittamalla kaikki täytteen ainekset sekaisin ja kaada muffinien päälle. Ripottele täytteen päälle halutessasi persikkaa tai marjoja. Pehmennä rasva ja sekoita tai nypi se muruseoksen muiden aineiden joukkoon. Ripottele muruseos muffinien pinnalle ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Tarkkaile muffineita paiston lopussa, sillä paistoaika ei välttämättä ole juuri 15 minuuttia, sillä käytin itse tällä kertaa leivinuunia ja paistoaika on vain arvio.




Onko sinullakin hyviä leivontaan liittyviä muistoja? :) Mukavia muisteluita ja lämpöisiä leivontahetkiä toivottaa


Suklaapisara

Kommentit

Suositut tekstit