Viljainen leipä (L) (M)



Tämän leipäohjeen kehittelin ite, mutta veden ja hiivan suhteet katoin toisesta ohjeesta. Sekaan laittoin vähä kaikenlaista mitä opiskelijoitten kaapista löyty (kuiva-aineita siis). Jauhoja kannattaa laittaa sen mukaan, milloin tuntuu hyvältä. Eli siis taikina ei ole enää niin "tahmeaa", vaan irtoaa ainaki osittain kulhosta ja käsistä. Ohjeessa on vain "noin"-määrä. Suolan, kaurahiutaleiden ja auringonkukansiemenien määrää voi muutella maun mukkaan. :) Mun mielestä auringinkukansiemenet tuo leipään vähä pähkinäistä makua, ite tykkään käyttää niitä leipätaikinassa. Leivän voi tehdä pitkoksi, paistaa leipävuoassa tai pellillä limppuna tai "levynä". Jauhomäärä riippuu myös siitä, mihin muotoon leipä tehhään. Ohjeeseen laitoin myös kaksinkertaisen taikinan ohjeen, koska ite ainaki teen yleensä kerralla vähä enemmän. :)


Kuvassa oleva leipä on 2½ kertaisesta taikinasta, joten se on siksi niin iso. :)


Viljainen leipä (laktoositon, maidoton ja munaton)

1x        2x

5dl         10dl     vettä
25g        50g      hiivaa
n.2tl        n.4tl     suolaa
1rkl        2rkl      sokeria
1dl          2dl       auringonkukansiemeniä
2dl          4dl       kaurahiutaleita
1½dl       3dl       ruisjauhoja
n.8dl        n.16dl vehnäjauhoja
½dl         1dl       öljyä

Liota veteen hiiva, suola ja sokeri (voit käyttää myös hunajaa tai siirappia). Lisää auringonkukansiemenet ja kaurahiutaleet. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta jauhoja sopiva määrä taikinaan. Alustuksen loppuvaiheessa, kun taikina alkaa olla kokonainen "möykky" ja se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä, lisää öljy. Voit lisätä vielä jauhoja tarvittaessa. Anna kohota. Laita leipä leipävuokaan, pellille tai voit myös letittää sen pitkoksi.Voitele leivän pinta vedellä ja ripottele päälle kaurahiutaleita ja auringonkukansiemeniä. Anna kohota vielä hetki. Paista uunissa 200 asteessa n. 20-30 minuuttia. Leivän paistoaika riippuu paljon sen paksuudesta, joten tarkista ettei ohut leipä pala. Paksumpi leipä voi myös jäädä keskeltä raa'aksi, joten sitä ei kannata ottaa pois uunista liian aikaisin.



Kuvassa 2½ kertanen taikina kohonneena liian pienessä kulhossa. :D



~Suklaapisara


(Muokattu 4.10.2014)

Kommentit

Suositut tekstit